A töröcskei tábor

Augusztus 12-én egy művészemberekből álló kis csoport táborozni indult Töröcskére. Több éves múltra tekint vissza ez a jó szokás, Halvax tanárnő, Zsüli tanárnő és Keserű tanár úr kezdeményezésével. A lelkes csapat vonatra szállt, majd Kaposvárról a Töröcske-tó partjára evickélt el/felszabadulni és felfrissülni.

A tavat megkerülve lehet eljutni a tábor helyszínére. Itt takaros kis faházacskák, egy közös étkezővel és fürdővel várják a látogatókat a festői tájon. Nem véletlen, hogy számos alkotás született minderről a rajzos tehetségek által. A magyar és a rajz foglalkozások mindennap 10 órakor kezdődtek a közös reggeli után, majd intenzív négyórás munkával (a természetben) a diákok kitűnően megismerhették Radnóti Miklóst vagy a szecessziós ecsetvonások rejtelmeit… Talán még Rousseau is irigyekedett volna a tábori foglalkozások láttán. 🙂 A zene mint művészeti ág sem hiányozhatott a tábor sokszínűségéből. Esténként Keserű tanár úr és a zenészpalánták együtt koncerteztek.

Mint mindig, ezen a nyáron is egy adott témát dolgoztak fel a jelenlévők. Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét részletesen elemezték, és a műalkotások középpontjában is ez a mű állt. A magyarosok megtanulták összekötni az életrajzi vonásokat a versek tartalmával, Halvax tanárnő vezényletével új jelentéstartalmakat értettek meg.

Virág Ferenc, író és újságíró is ellátogatott a táborba. Egy délutáni foglalkozás keretében ismertette a média világát, kulisszatitkokat árult el a szakmáról, és egyik saját könyvével is megajándékozta az érdeklődőket.

A szombati napon túrázók is csatlakoztak a táborhoz, akik így még nagyobb kedvet kaptak a Kese-féle hórihorgas léptek követésére. Vadregényes környezetben, erdőben és kukoricásban is jártak. A csapatszellem nevében a tábori indulót énekelve haladtak egyre csak előre…
Amellett, hogy aktív pihenés is szerepelt a táborlakók programjai közt, azt gondolom, az egész tábor egy belső útkeresésről szól – önmagunk megtalálásáról. Tehát szimbolikus jelentéssel is bírtak ezek a néha megerőltető, mégis sok örömet hozó utak. Az egyik túra befejeztével még Zsüli tanárnő is vendégül látta a bandát a saját otthonában. A művészlak és a szíves fogadtatás egyaránt lenyűgözte az ifjúságot.

A hatodik napon, mikor már közeledett a búcsúzás, mókás vetélkedővel dobták fel a hangulatot a szervezők. Különböző ügyességi és lexikai tudást igénylő feladatokban versengtek a táborozók, majd a tábortűz melletti dalolással zárult az este.

A tábor hangulatát szavakkal nem lehet visszaadni, egyéb eszközökkel is nehezen menne, de az ide: résztvevőknek a Csík zenekar Ez a vonat című száma mindig felidézi majd ezt az egy hetet.

Az alkotásokat (versek, rajzok, festmények) a klubban megtekinthetitek! 🙂

Molt Melinda

SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s