Hamvas Béla – Szeretet

Miért is aggódom?

Hamvas Béla azt írja, hogy a szeretet a léleknek a lélek iránti érzékenysége. De mégis, milyen az igazi szeretet?

Hajlamosak vagyunk rá, hogy ha egy jó barátunk nem elérhető néhány napig, nyugtalanítóbbnál is nyugtalanítóbb gondolatokat kezdjünk el melengetni magunkban. Még a mindig pozitívan gondolkodó ismerőseink fejébe is alattomosan bekúsznak ezek a kígyószerűen szorongató érzések, legfeljebb ők nem adnak kételyeiknek hangot.

De vajon honnan származnak ezek a félelmek? Honnét jön az aggodalmaskodás gyomrot összerántó impulzusa? Ez a külvilágból jövő inger? Vagy a  félelmek belülről támadnak minket? Ez lenne az igazi szeretet jele?

Önmagunk alapos vizsgálata korántsem elhanyagolható momentum. Úgy fest, hogy ebben a témában sem kerülhetjük meg az önismeretet.

Én úgy vélem, hogy sokszor a saját magunkba vetett bizalom hiánya, a belső lelki bizonytalanság felelős a szerzetteinkhez való néha már-már eltúlzott ragaszkodásért. Bizalmatlanságunk is ebből származik. Párkapcsolatainkba is beépülnek ezek a félelmi minták. Miért nem tudunk magunkba annyira bízni, hogy elhiggyük, a szeretett személy okkal választott minket? Talán gyermekkorunkban ezeket a viselkedési sémákat láttuk szüleinktől? Féltékenység, aggodalom, számonkérés, bizonytalanság, vádolás, követelés, félelmek, agresszivitás – és persze mind ezt továbbra is a szeretet nevében.

Viselkedésünk sokszor a tudattalanság mezején kóvályog, és a sztereotip, több generáción át továbbított érzelmi és viszonyulási sablonok mozgatják.

Tehát itt az idő kilépni az érzelmi gyerekcipőből! Ne engedjünk a belső félelmeinknek, legyünk figyelmesek és tudatosak önmagunk és ez áltál a másik ember felé is. Mert gondoljunk csak bele, hogyan várhatjuk el mástól a feltétlen bizalmat, ha saját magunkban sem bízunk?

A bizalom, az igazi szeretet, a hit, a tudatosság mind olyan potenciák, amiket a másban mindaddig hiába keresünk, amíg magunkban nem ébredt fel!

Marsovszki Nadin
12. b

SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s