Iskolánk története

A gimnázium létesítésének gondolta már 1936-ban felvetődött, amikor a Szegény Iskolanővérek letelepedtek Fonyódon. Az elemi és polgári iskolák létrehozásával párhuzamosan egy gimnázium alapítását is tervezték. Sajnos a II. világháború meghiúsította az elképzelés megvalósulását.

1945 után is égető igény maradt, hogy a környéken létesüljön középfokú oktatási intézmény, hiszen a legközelebbi középiskolák Siófokon, Kaposváron, illetve Keszthelyen voltak. Arról azonban vita folyt, hogy Fonyódot vagy Balatonboglárt válasszák. A jobb közlekedési-földrajzi helyzet miatt 1961-ben megindult az oktatás Fonyódon, egyelőre az általános iskola által átadott Hegyalja utcai épületben. A Fonyódi Általános Gimnázium csak első osztállyal indult Fáró József igazgatásával. A második évben öt osztály volt, három első és két második. Átlagosan 44-46 diák járt egy-egy tanulócsoportba. 1963-ban átadták a gimnázium épületét. Ez év augusztus elsejétől Horváth László lett az igazgató, akinek vezetése alatt a fiatal intézmény hamarosan előkelő helyet foglalt el a megye gimnáziumai között. Iskolánkban már ekkor megkezdődtek a különböző délutáni foglalkozások: énekkar, sport- és szakkörök, stb. A kezdetektől népszerű programoknak számítottak a diákság körében a „suli-bulik”.

1969-ben a fonyódi Általános Gimnázium munkájának elismeréseként vette fel Karikás Frigyes nevét. 1972-től Dr. Havranek László kapott igazgatói megbízást. A Balaton-part megfelelő szakemberellátásának biztosításához a Pécsi Postaigazgatóság kezdeményezésére az iskola fenntartója és vezetése postaforgalmi osztály indított.

1982-ben az iskola vezetését Bálint Lehel vette át. Új lendületet kapott az intézmény. Az 1980-ban kapott kanadai örökség – Jozef Medjimorec hagyatéka – tette lehetővé, hogy felépüljön a tanuszoda és a fedett futófolyosó.

A ’80-as években Horváth István és Németh László tanárurak megkísérelték reformálni az iskola számítástechnikai rendszerét. Ezzel a találmánnyal a BNV (Budapesti Nemzetközi Vásár) nagydíját hozták el, hiszen ez volt az első, hogy gépeket hálózatba kötötték.

1989-re befejeződött iskolánk felújítása, bővítése (aula, harmadik emelet).

Fotó: Farkas Gergely

Miért éppen Mátyás király? A rendszerváltozással egy időben felmerült az igény az iskola nevének megváltoztatására. 1990-ben végül Göttli Ágnes és Molnár Klára akkori első éves gimnazisták javaslata aratott osztatlan sikert. Így lett iskolánk Mátyás Király Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola.

1994 óta az iskola igazgatója Bántó Zsuzsanna. Ettől az évtől minden februárban megrendezésre kerül az alapítványi bál, illetve szintén igazgatónő kezdeményezése a végzős osztályok szalagavatói nyitótánca is. Az ő irányítása alatt tovább folytatódott a tárgyi és a technikai feltételek korszerűsítése, bővítése. 2000-től az iskola ECDL-vizsgaközpont. Ugyanebben az évben több évnyi erőfeszítés után sikerült megvalósítani az uszoda felújítását. A gimnázium adott otthont a Fonyódi Helikon költőtalálkozónak, amelyen a kortárs hazai és a határokon túli magyar irodalom legismertebb szerzői találkoztak egymással és az olvasóikkal.

2002 áprilisában „A költészet híd Európába” rendezvénysorozat záró eseményére került sor a Mátyás Király Gimnázium aulájában, ahol nagy lelkesedéssel fogadta a diákság Habsburg Ottó királyi felséget. 2004 márciusában Habsburg György is járt az intézményünkben.

Az elmúlt években a fenntartó és az iskola több pályázatban is szerepelt, érdekelt volt. A TÁMOP 3.1.4-ben 17 bevont pedagógus vett részt új módszertani továbbképzésen, a pályázat 142 tanuló részére biztosított kompetencia alapú oktatást matematikából, szövegértés – szövegalkotásból és idegen nyelvből. Jó gyakorlat átvételére is pályázhattunk a TÁMOP 3.1.4. keretében, ez a TIOP 1.1.1.-09-es pályázata volt, ennek eredménye, hogy 142 tanulói laptopot kapott az iskola.  A TÁMOP 1.1.1. -07-es fenntartói pályázat keretében 7 darab interaktív táblát és tantermi csomagot kapott az intézményük. Három kollega tanulmányait pedig a TÁMOP 3.1.5 pályázat (Pedagógusképzés, pedagógusok új szerepben) keretéből finanszírozzuk.

Az iskola az idegen nyelvű oktatás fejlesztése érdekében pedig a Comenius pályázatban vesz még részt. Diákjaink kiváló eredménnyel szerepelnek különböző tanulmányi versenyeken. Kiemelkedő eredményt, országos döntős helyezést értek el az elmúlt években földrajzból, kémiából és magyarból az OKTV-n.

Jelenleg 16 osztályban folyik az oktatás a gimnáziumban. 2011-ben hagyta el iskolánkat az utolsó postás osztály, végleg átköltöztek a szomszédos Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Bacsák György Szakképző Iskolájába.

Babina Edit, Kereskai Zita
(2011. november)

SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s